Binnenkort heb je geen telescoop meer nodig om sterren te bestuderen, enkel een goede koptelefoon. Luister mee naar de geluiden van sterren en help de wetenschap. 

Wat ga je doen?

Je maakt eerst een account aan op de website. Ben je aangemeld? Dan kan je starten door op 'Doe Mee' te klikken. Hier kan je naar teasers luisteren, waarbij je het geluid van sterren te horen krijgt en je jezelf kan trainen om een sterrenluisteraar te worden. Voor de beste ervaring gebruik je een koptelefoon. Je wordt zowel op klankkleur als op toonhoogte getraind. Het geluid kan je starten door op de sterren te klikken. Op het einde van de teasers kan je een quiz invullen om je kennis te testen. Ga je liever naar een fysieke installatie om naar de sterren te luisteren? Dan kan je terecht in de Leuvense bibliotheek Tweebronnen tot en met 28 februari 2022. 

Waarom doe je mee?

Sterren kan je niet enkel visueel bestuderen, je kan er ook naar luisteren omdat bepaalde sterren trillen door lichtveranderingen. De sterrengeluiden zijn niet rechtstreeks te horen, maar de trillingen kunnen wel omgevormd worden naar een hoorbaar geluid. Op deze manier kan een ster dus ook aan de hand van haar geluid geïdentificeerd worden. Sterrenkundigen vragen zich af of ook burgers zonder kennis van sterrenkunde ingezet kunnen worden in het onderzoek naar sterren. Door zonder voorkennis te luisteren naar de sterren, kunnen wetenschappers achterhalen of het oor kan helpen bij de data-analyse. Het project is opgezet door KU Leuven Sterrenkunde, Hogeschool UCLL Lerarenopleiding Fysica, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België en PXL Music. Het project wordt gecoördineerd vanuit UCLL. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer die verbonden is met het internet kan deelnemen. Je moet een account aanmaken alvorens je kan beginnen. Fysiek kan je ook naar de installatie komen luisteren in de Leuvense bibliotheek Tweebronnen tot en met 28 februari 2022. 

Wie organiseert het?

Katrien Kolenberg is professor astrofysica. Ze bestudeert het geluid van sterren met het project Astrosounds.

Ik doe mee

Reacties