Classificeer asteroïden met een komeetstaart en kom meer te weten over de oorsprong van water op onze planeet.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt links op je scherm foto's te zien van mogelijk belangrijke objecten. Het object staat steeds in het midden van het beeld - de rest mag je negeren. Jij gaat bepalen of het object 'hot' of 'not' is: 'hot' is wanneer je een staart ziet, 'not' is wanneer je niets ziet. Let op, een staart is niet altijd zo duidelijk. Je raadpleegt best de tutorial en field guide om te kijken waar je exact op moet letten.

Waarom doe je mee?

Wetenschappers beschouwen asteroïden als actief wanneer ze een staart of 'coma' hebben. Dat is een wolk van stof en gas die het gevaarte achtervolgt. Actieve asteroïden vertellen meer over waar er ijs gevonden kan worden in het heelal en zelfs waar het water op onze planeet vandaan komt. Sinds 1949 zijn nog maar dertig actieve asteroïden ontdekt. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een pc die verbonden is met het internet kan meedoen met Active Asteroids. Je begrijpt best een mondje Engels.

Wie organiseert het?

Active Asteroids is een project van onder meer Colin Orion Chandler. Hij is de bedenker van het project en is ook hoofdonderzoeker. Hij is een doctoraatstudent aan de universiteit van Northern Arizona. Zijn onderzoek focust op astronomie.