Ga in het donker naar buiten, kijk naar een bepaald sterrenbeeld en geef door wat je ziet. Zo krijgen wetenschappers zicht op de wereldwijde lichtvervuiling, en op de negatieve effecten daarvan op mens en dier.

Wat ga je doen?

Kijk op de website welk sterrenbeeld je moet observen. Geef de breedtegraad door van je observatiepunt en je krijgt een kaartje dat je laat zien waar je het sterrenbeeld kan vinden. Je kan ook de gratis app downloaden zodat je alles ook op je smartphone kan vinden. Even na zonsondergang ga je naar buiten en laat je je ogen enkele minuten aan de duisternis wennen. Vervolgens vergelijk je het sterrenbeeld met je kaartje: welke sterren van het sterrenbeeld zijn te zien, en welke niet? Als je klaar bent, kan je je observatie doorgeven via de website of via de app. Je kan je meting ook vergelijken met die van andere waarnemers.

Waarom doe je mee?

Lichtvervuiling in de vorm van stads- en straatverlichting zorgt ervoor dat we ’s nachts minder of soms zelfs geen sterren kunnen zien. Dat is niet alleen vervelend voor sterrenkijkers. Lichtvervuiling verstoort het leefritme van mens en dier. Globe at Night wil vaststellen hoe ernstig het probleem is en stuurt daarom vrijwilligers ’s nachts de straat op om de hemel te bestuderen.

Wie kan meedoen?

Globe at Night zoekt waarnemers uit meer dan honderd landen. Je hoeft geen grondige kennis van sterren en sterrenbeelden te hebben, de website geeft alle informatie die je nodig hebt. De website is in het Engels, dus een basiskennis Engels is nodig.

Wie organiseert het?

Globe at Night is een internationaal project van the National Optical Astronomy Observatory, een Amerikaans instituut voor nachtelijke astronomie vanaf de grond.