Bekijk sterrenstelsels in close-up, beschrijf wat je ziet en ontrafel de geheime structuren van het heelal. 

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van Galaxy Zoo 3D en kan meteen van start gaan. Je krijgt plaatjes te zien van verre en nabije sterrenstelsels. Jij moet eerst het centrum van het sterrenstelsel aanduiden met een zeshoek en tonen waar er sterren op de voorgrond staan. Het centrum ziet eruit als een heldere stip. Vind je meer dan één sterrenstelsels, dan zorg je dat beide in de zeshoek liggen en dan duidt je beide centrums aan. Een voorgrond-ster lijkt ook op een heldere stip, maar ligt niet in het midden van het stelsel. Die duidt je ook aan door er eenvoudigweg op te klikken. 

Waarom doe je mee?

Je helpt mee aan een grootscheepse wetenschappelijke operatie om honderden spectra - het soort licht dat sterren uitstralen - te meten van elk van de bijna tienduizend dichtbij gelegen sterrenstelsels. Met jouw hulp kunnen astronomen beter achterhalen vanwaar de spectra precies komen. Je helpt ook mee om te onderzoeken waarom sterrenstelsels na een bepaalde tijd van vorm veranderen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

Galaxy Zoo 3D is een project van onder meer Karen Masters van Portsmouth University. Zij is ook de woordvoerster van Sloan Digital Sky Survey (SDSS), de groep die de studie van spectra uitvoert. De groep heeft de meest gedetailleerde kaart van het universum ooit gemaakt met hoog-gedetailleerde foto's van één derde van het zichtbare heelal.