Bekijk video's van zonnestralen en kom meer te weten over hoe sterren werken.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project Solar Jet Hunter. Je krijgt hier korte filmfragmenten te zien van het oppervlak van de zon. Het is jouw taak om de zonnestralen te detecteren en te achterhalen hoe groot ze zijn en op welke locatie en tijdstippen ze voorkomen. Je klikt op play om de video's af te spelen. Ook kan je de video's frame per frame bekijken door op de cirkels te klikken die eronder staan. Je zoekt het fragment waar de zonnestraal begint en duidt de basis van de straal aan. Daarna selecteer je het fragment waar de zonnestraal eindigt en duidt nogmaals de basis van de straal aan. Ten slotte zoek je het fragment waar de zonnestraal op haar grootst is. Je duidt de straal aan met een rechthoek. 

Waarom doe je mee?

De zon mag dan wel onze 'eigen' ster zijn, ze heeft haar geheimen nog niet allemaal prijsgegeven. De zon kan wetenschappers inzicht geven in hoe sterren in het universum functioneren. Doordat de zon zo dichtbij staat, kunnen wetenschappers haar bijna onophoudelijk en in detail bestuderen. Zonnestralen zijn uitbarstingen waarbij materiaal van de zon weggeprojecteerd wordt. Hoe dit mechanisme precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Door deel te nemen aan Solar Jet Hunter, help je het mysterie rond zonnestralen te ontrafelen. 

Wie kan meedoen?

Begrijp je Engels en heb je een pc die met het internet verbonden is? Dan kan je meedoen met Solar Jet Hunter. 

Wie organiseert het?

Solar Jet Hunter is een project van onder meer Lindsay Glesener. Zij is astrofysicus en wetenschapper aan de School of Physics and Astronomy van de Universiteit van Minnesota. In haar onderzoek bestudeert ze zonnestralen. Ze bouwt haar eigen telescopen, geeft les en houdt van de natuur.