Verzamel dode hommels en ontdek welke soorten bij jou in de buurt leven. 

Wat ga je doen?

Kies een plek in je omgeving waar lindebomen staan. Onder lindebomen heb je in de maanden juni en juli de grootste kans om dode hommels te vinden. Weet je niet waar bij jou in de buurt lindebomen staan, informeer dan bij je gemeente. Print voordat je naar buiten gaat het invulformulier uit en lees de instructies goed door. Ga daarna op pad om de dode hommels te verzamelen. Kom op 13 juli langs bij de Hortus botanicus in Leiden om er samen achter te komen welke hommelsoorten je hebt gevonden. Kan je niet langskomen? Stuur ze dan op naar Naturalis, t.n.v. Lisette van Kolfschoten, Darwinweg 2, 2333 CR Leiden. Of mail een foto van boven- en zijaanzicht naar lisette.vankolfschoten@naturalis.nl.

Alle info vind je ook op de projectwebsite.

Waarom doe je mee?

Door dode hommels te bestuderen kunnen de onderzoekers ontdekken welke soorten in verschillende gemeenten rondvliegen. Dat is belangrijk, want het gaat niet goed met de hommels. Bloemrijke landschappen zijn aan het verdwijnen. Hommels zijn voor hun voedsel afhankelijk van nectar en stuifmeel. Gelukkig vinden ze dat nog in tuinen, volkstuinen en parken in dorp en stad.  

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland en België kan meedoen aan dit onderzoek. Lisette verheugt zich vooral op de Belgische soorten, die zijn nieuw voor dit onderzoek.

Wie organiseert het?

Lisette van Kolfschoten is bioloog en bestudeert de ecologie van bijen bij het Naturalis Biodiversity Centre.

Ik doe mee

Reacties