Hoe vaak jagen orka's op zeeleeuwen? Help mee om zeeleeuwen te monitoren in Alaska en breng hun aantallen weer op peil. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project Killer Whale Count. Dat doe je door hier te klikken. Je krijgt foto's te zien die gemaakt zijn met camera's die zijn opgesteld om de zeeleeuwen van ver te volgen, zonder hen te storen in hun dagelijks leven. De camera's hebben zo'n miljoen foto's gemaakt, die helpen te achterhalen hoe het gaat met de zeeleeuwen en hoe vaak orka's op hen jagen. Op de foto's geef je aan of je orka's of zeeleeuwen kan zien. Je kan steeds terecht bij de Field Guide voor extra informatie. 

Waarom doe je mee?

Het aantal stellerzeeleeuwen is met 98% gedaald in 40 jaar tijd. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar de orka is een van de mogelijkheden. Om te achterhalen welke impact de orka heeft op de zeeleeuwen, werden camera's geïnstalleerd om beide dieren te volgen. Omdat er zoveel beelden zijn gemaakt, hebben de wetenschappers hulp nodig om de foto's te categoriseren. Door de beelden te bekijken, help je mee om de met uitsterven bedreigde stellerzeeleeuw te beschermen. 

Wie kan meedoen?

Heb je een pc die verbonden is met het internet? Dan kan je deelnemen aan Killer Whale Count. 

Wie organiseert het?

Killer Whale Count is een project van onder meer Kim Goetz. Zij is als bioloog verbonden aan het Alaska Fisheries Science Center en heeft een achtergrond in de conservatiebiologie, remote sensing en spatiale ecologie. Ze heeft vooral ervaring met zeevogels en andere zeedieren.