Wat bepaalt de lichaamslengte van een bij? Meet bijenlichamen en help biologen zoeken naar het antwoord.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat doe je door hier te klikken. Je krijgt foto's te zien van bijen. Eerst ga je de schaal bepalen. Dat doe je door een lijn te trekken die een bekende lengte heeft, met behulp van de meetlat op de foto. Daarna ga je de tegula van de bij meten. Dat is het schildje dat de vleugels met het lichaam verbindt. Lukt het niet om de tegula te meten? Dan duid je dat aan. Voor meer informatie kan je terecht in de Field Guide.

Waarom doe je mee?

De lichaamslengte van bijen varieert doorheen de tijd. Dat kan komen door verschillende redenen: de temperatuur, de tijd van het jaar of de hoeveelheid voedsel die aanwezig is. De lengte is gelinkt aan het lichaamsgewicht van de bij, waaruit biologen nog meer informatie kunnen halen. Met de resultaten van het onderzoek kunnen biologen nagaan welke invloed klimaatverandering, milieuvervuiling of andere veranderingen door de mens hebben op bijenpopulaties. 

Wie kan meedoen?

Heb je een hart voor bijen en een pc die verbonden is met het internet? Dan kan je deelnemen aan Big Bee Bonanza! 

Wie organiseert het?

Big Bee Bonanza! is een project van onder meer Katja Seltmann. Zij is directeur van het Cheadle Center for Biodiversity and Ecological Restoration aan UC Santa Barbara in de Verenigde Staten. In haar onderzoek focust ze op het behoud van bijen.