Baasjes kennen graag emoties, zoals blijdschap, verdriet, woede en jaloezie, toe aan hun hond. Er bestaan echter geen wetenschappelijke argumenten om dat te staven, maar evenmin om het te ontkrachten. Door (samen met je hond) deel te nemen aan dit project, geef je wetenschappers meer inzicht in het gedrag en de emoties van honden.  

Wat ga je doen?

Eerst maak je een profiel aan en vul je een enquête in over jezelf en je hond op de website van het Center for Canine Behavior Studies.

Daarna krijg je gratis toegang tot het webplatform Dognition, waar je een reeks testjes vindt die je met je hond kan doen om te achterhalen hoe empathisch, sociaal, sluw en intelligent hij of zij is. Achteraf krijg je een rapport met de scores van jouw hond.

Waarom doe je mee?

De gegevens van alle deelnemende honden worden verzameld in een wetenschappelijke databank. Op die manier kunnen de wetenschappers honderdduizenden honden van uiteenlopende rassen en met verschillende baasjes vergelijken. Dat is nodig om zinvolle conclusies te trekken over de sociale vaardigheden van honden. Die kennis is dan weer nuttig om beter te weten welk hondenras bij welk type baasje past. Zo bewijs je ook de honden zelf een dienst, want hoe beter het karakter van een ras (of asielhond) aan een type baasje kan worden gelinkt, hoe minder dieren in het asiel terechtkomen.

Wie kan meedoen? 

Iedereen met een hond. Of twee honden. Of drie. Of vijftien.

Wie organiseert het?

Dognition is een initiatief van antropoloog Brian Hare van de Amerikaanse Duke University. Hij is een expert in de relatie tussen honden en mensen, en zoekt een antwoord op de vraag: waarom is net de hond huisdier nummer één? Ondertussen zit een uitgebreid team van wetenschappers achter het Dognition platform.