Onderzoek de achteruitgang van de wilde eend door waarnemingen van kuikens door te geven via de app of de website.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in op de website van Kuikenteller. Het is ook mogelijk om de Kuikenteller-app te installeren op je smartphone via de website. Hierna kan je meteen aan de slag. Zoek een plaats bij jou in de buurt waar wilde eenden leven. Je telt alle eendenkuikens die je ziet en geeft de aantallen door via de app of de website. Door de kuikens gedurende het hele broedseizoen te volgen, krijgen de onderzoekers een beeld van de overleving van de kuikens. Wilde eenden broeden van maart tot augustus, maar je kan het hele jaar kuikens tellen en opvolgen en doorgeven via Kuikenteller. Je kunt overigens ook gegevens over de kuikens van de soep- en krakeend doorgeven.

Waarom doe je mee?

Dit jaar staat in het teken van de wilde eend. Wilde eenden zijn een vaste waarde in zo goed als ieder park of stukje natuur met water. De vogel is zo algemeen dat het nauwelijks opvalt dat hun aantallen al sinds 1990 sterk aan het dalen zijn: zo'n derde van de hele broedpopulatie is verdwenen. Door mee te doen met het Kuikentelproject help je mee om de nodige kennis over de overleving van de kuikens te vergaren. Zo help je mee om hun bescherming te verbeteren, zodat de wilde eend nog lang een vaste waarde kan blijven. 

Wie kan meedoen?

Iedereen uit Nederland kan meedoen, zolang er maar wilde eenden bij je in de buurt leven. Je hebt een computer of smartphone nodig om je tellingen door te geven. Meedoen kan tot 31 december 2020.

Wie organiseert het?

Erik Kleyheeg is senior onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en is gespecialiseerd in watervogels, boerenlandvogels en vogelziekten.

Ik doe mee

Reacties