Waar in Amsterdam voel jij je het meest op je gemak? En waar voel je je opgejaagd of onveilig? Download de gratis app en geef je indrukken door. Zo krijgen onderzoekers inzicht in de perceptie van de stedelijke omgeving.

Wat ga je doen?

Eerst download je de WeSense-applicatie op je iPhone via de App Store. Daarna maak je een account aan. De applicatie vraagt je op bepaalde tijden om korte vragenijsten in te vullen. Je geeft aan wat je op dat moment aan het doen bent, in welk gezelschap je bent, hoe je de plaats ervaart en wat deze plek met je doet. Voel je je er veilig, vind je het een mooie plek? Ook kan je foto's maken die je nadien uploadt. Zo kunnen anderen door jouw ogen zien hoe jij de stad ervaart. De informatie wordt beveiligd doorgestuurd naar de onderzoekers, samen met jouw gps-gegevens. Het is dus belangrijk dat je je plaatsbepaling aan laat staan op je iPhone. 

Waarom doe je mee?

Door de WeSense-applicatie te gebruiken, krijg je een overzicht van je eigen tevredenheid van verschillende plekken in Amsterdam. Zo zie je hoe druk, veilig of bijzonder je bepaalde plaatsen vindt en hoe aangenaam en ontspannen je je voelde met je gezelschap toen. Ook kan je via de website de informatie van andere gebruikers zien. Een bescheiden 'Trip Advisor goes Amsterdam', zeg maar. De data van de WeSense-gebruikers wordt gepresenteerd in mooi ogende grafieken en dynamische kaarten en statistieken. De onderzoekers van de TU Delft krijgen via alle gegevens inzicht in hoe mensen plekken in Amsterdam ervaren - wat voor soort omgeving aangenaam is, welke niet. En dus ook welke stedelijke inrichting een goed idee is.  

Wie kan meedoen? 

Iedereen die een iPhone heeft en in Amsterdam woont of werkt, of de stad geregeld bezoekt.

Wie organiseert het?

Alexandra Tisma is senior wetenschappelijk onderzoeker aan het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag. Het bureau voert analyses uit op vlak van het milieu, de natuur en de omgeving. Tisma is eveneens onderzoeker aan de faculteit Architectuur aan de TU Delft. Voor dit project werkt ze samen met René van der Velde, ook landschapsarchitect en professor aan de TU Delft.

Ik doe mee

Reacties

Jaap Kranenborg.
13 Jan, 2017. 13:15
Ik heb me aangemeld, maar bij gebrek aan iPhone kan ik niet meedoen. Hoe schrijf ik me uit?