Meet deze zomer de waterkwaliteit in de grachten, vijvers en plassen van Amsterdam.

Wat ga je doen?

Je meldt je aan op de website van Het Schone Water Experiment. Je haalt vervolgens een waterbox met verschillende proefjes op bij een van de uitgiftepunten. Tot en met 8 september onderzoek je hiermee de kwaliteit van het water in je buurt. De proefjes kan je elke week op dezelfde plek doen, of je gaat de hele stad door op zoek naar nieuwe plekken met water. Jij bepaalt waar je jouw onderzoek doet, binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. De gegevens van je metingen ga je op de website uploaden. Op 7 en 8 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, kijk je samen met wetenschappers naar de resultaten.

Waarom doe je mee? 

De laatste jaren is het water in de sloten, grachten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad hier dan ook volop gebruik van. Warm weer maar ook hevige regenbuien kunnen ervoor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen. Als deelnemer leer je hoe schoon het water in de gracht is, het Vondelpark, of de Sloterplas. Samen met wetenschappers breng je op deze manier de kwaliteit van het water in kaart.

Wie kan meedoen? 

Iedereen die in Amsterdam woont. Ook kinderen kunnen deelnemen, onder begeleiding van volwassenen.

 

 

Wie organiseert het?

Stijn Brouwer (PhD) is senior onderzoeker bij het KWR Watercycle Research Institute, waar hij sociaalwetenschappelijk onderzoek doet naar Watercycle Governance vraagstukken.

Ik doe mee

Reacties