We weten nog maar weinig over de haaien die leven aan de kusten van Nieuw-Zeeland. Help mee hen te beschermen door haaienvideo's te analyseren. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt vervolgens korte videofragmenten te zien waarin een haai, rog of een andere zeebewoner voorbijzwemt. Het is de bedoeling dat jij aangeeft welke diersoorten je in de video kan zien. Links op je scherm kun je kiezen uit een lijst mogelijke soorten. De Field Guide en Tutorial kunnen jou hierbij helpen. Je kunt ook dieren selecteren op basis van enkele kenmerken, zoals het patroon op het lichaam of de vorm van de staart. Heb je de diersoort aangeduid, dan geef je ook aan hoeveel individuen je per soort hebt gespot. 

Waarom doe je mee?

Er zwemmen talrijke haaien, roggen en andere dieren rond in de kustwateren van Nieuw-Zeeland. Haaien lijken misschien eng, toch zijn ze als roofdier onmisbaar in de voedselketen. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat het visbestand op peil blijft. Vandaag geven alleen commerciële visserijen een inkijk in de toestand van de haai. Omdat er zo weinig informatie beschikbaar is over de haaien, kunnen biologen moeilijk inschatten hoe het met hen gesteld is. 

Wie kan meedoen?

Heb je een zwak voor haaien, roggen en andere zeedieren en heb je een pc die verbonden is met het internet? Dan kan je meedoen met Shark Spy. Je begrijpt best een mondje Engels. 

Wie organiseert het?

Shark Spy is een project van onder meer Sally Carson. Zij is directeur van het New Zealand Marine Studies Center en promoveert momenteel in de biologie. Ze focust vooral op burgerwetenschap en wil onderzoeken hoe ze de lokale gemeenschappen kan betrekken bij wetenschappelijk onderzoek.