Raap schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.

Wat ga je doen?

Je gaat op zaterdag 23 maart naar de Belgische kust. Vooraf inschrijven is niet nodig, maar je kunt je wel aanmelden voor de nieuwsbrief. Je meldt je die zaterdag tussen 10u en 16u aan bij een telpost in een van de tien kustgemeenten. Je verzamelt vervolgens honderd schelpen op het strand. Dat doe je volgens een vastgelegde methode: je gaat naar de vloedlijn en zet er een stokje in het zand. Je loopt in steeds breder wordende cirkels rond het stokje en raapt elke schelp op die je ziet (dus niet enkel de bijzondere), tot je exact honderd schelpen hebt. Er zijn steeds experts uit de telposten in de buurt, die je kunnen helpen.

Vervolgens breng je de schelpen op naam en je telt hoeveel je er van elke soort hebt. Je krijgt in de telpost een telformulier en een zoekkaart die je op weg helpt. Ben je onzeker? De experts van de telposten kunnen je helpen. Na afloop lever je je ingevulde formulier in op de telpost. 

Op het kaartje vind je de locatie van de tien telposten waar je je kunt aanmelden. 

Waarom doe je mee?

Het scoren en herkennen van schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze zeedieren, de biodiversiteit en de aanwezigheid van exoten. Wil je hier meer over weten, en je voorbereiden op het schelpen tellen? Schrijf je dan zeker in voor de Grote Schelpenteldag-nieuwsbrief. Dat doe je door hieronder bij 'Ik doe mee' je gegevens in te vullen. Je ontvangt informatie over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling en wordt persoonlijk op de hoogte gebracht van de resultaten. Meer informatie vind je op de website van de Grote Schelpenteldag.

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Inschrijven is niet nodig. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Eos WetenschapNatuurpuntKusterfgoed, de tien kustgemeenten, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen, in het kader van Life Watch Belgium.

 

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt meer informatie, praktische details en de uiteindelijke resultaten.