Tel op 17 maart schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.

Wat ga je doen?

Verzamel en inventariseer honderd schelpen op een of meerdere van tien locaties aan het Noordzeestrand. Kleine kunstenaartjes kunnen een workshop strandbloemen volgen. Op deze locaties kun je deelnemen: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist.  

Waarom doe je mee?

Aangespoelde schelpen op het Noordzeestrand zeggen heel veel over onder meer klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Word wetenschapper voor één dag en help de experts om onze kust in kaart te brengen. In ruil vertellen zij je alles wat je wil weten over schelpen. 

Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen. Na het weekend, wanneer alle tellingen binnen zijn, maken de organisatoren bekend welke schelp in 2018 de titel ‘Talrijkste schelp van de Belgische kust’ mag dragen. De verzamelde gegevens zullen ook tonen of er verschillen zijn tussen de west-, de midden- en de oostkust. En wie weet kunnen we vaststellen dat er echte pareltjes van zeldzame schelpen bij zijn.

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Geef in het invulformulier hieronder door welk tijdstip en welke locatie je verkiest. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt en Kusterfgoed. Het project werd gerealiseerd met steun van Elia en BePlanet.

Hoe doe je mee?

Laat je gegevens achter in het inschrijfformulier hieronder. De velden met een sterretje (*) zijn verplicht in te vullen.