Geef de resultaten van je telling hier in op het telformulier. 

Tel op 16 maart schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.

Wat ga je doen?

Verzamel en inventariseer honderd schelpen op een of meerdere locaties aan het Belgische strand. Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen met de verzamelmethode en het op naam brengen van je vondsten. Je bent er welkom op zaterdag 16 maart tussen 10u en 16u. Kinderen kunnen op elke locatie een schelpenamulet knutselen, en in De Panne, Westende en Heist kunnen ze deelnemen aan een workshop strandbloemen maken. 

 

  

Waarom doe je mee?

In 2018 vond voor het eerst een Grote Schelpenteldag plaats aan de Belgische kust. Toen verzamelden, telden en identificeerden 400 burgers samen 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten. Dit jaar is het een streefdoel om de kaap van de 100.000 schelpen te ronden. Het scoren en herkennen van lege schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze zeedieren. Na het tellen worden de schelpen terug naar het strand gebracht.

Iedereen die meetelt krijgt als aandenken het klein schelpenboekje mee naar huis. 

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), NatuurpuntKusterfgoed, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen