Neem een kijkje in de notities van vogelonderzoekers en help mee met de studie van roodborstlijsters.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website. Hier kun je kiezen uit drie projecten. In het eerste project, 'Latitude, Longitude, Locality', ga je de plaats van het nest beschrijven. Je ziet links in het scherm een scan van de notities van de wetenschappers en rechts is plaats voorzien om de data te transcriberen. Je kijkt op de notities naar de kopjes 'latitude' en 'longitude', en vult eenvoudigweg de cijfers in in het voorziene vakje rechts. De 'locality' kan je onderaan vinden op de notities en typ je eveneens over. In het tweede project, 'Nest Attempt', typ je de maand, dag, het aantal eieren en aantal kuikens over vanuit de notities. In het derde project, 'Comments', typ je de commentaren van de onderzoekers over in de vakjes. Dat kan bijvoorbeeld een opmerking zijn zoals 'adult feeding young' (volwassen vogel voedt kuikens). Wanneer je een spellingsfout tegenkomt, typ je deze gewoon over. Meer informatie kan je terugvinden in de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Roodborstlijsters zijn vogels die behoren tot de echte lijsters. De naam kan verwarrend zijn, want Amerikanen noemen deze vogel 'robin', terwijl de Engelsen met 'robin' verwijzen naar het roodborstje zoals wij het kennen. Dit project kadert in het grotere project 'Nest Quest Go' van het Cornell Lab of Ornithology, een van de bekenste onderzoeksgroepen die  vogels bestuderen. De bedoeling van het project is om de nestgewoonten van alle soorten Noord-Amerikaanse vogels, in dit geval roodborstlijsters, te bestuderen. Deze verzameling bestaat uit 18.000 kaartjes die wetenschappers hebben ingevuld tijdens het observeren van roodborstlijsters. De vogels dalen in aantal doorheen Amerika, dus het is erg belangrijk om data over hun nesten te verzamelen en analyseren, om bij te houden hoe het met de vogels gaat. 

Wie kan meedoen?

Je spreekt best goed Engels om deel te kunnen nemen aan Nest Quest Go: Robins. De data zijn namelijk helemaal in het Engels geschreven. Voorkennis over roodborstlijsters heb je niet nodig, maar een computer met internetverbinding is natuurlijk wel vereist. 

Wie organiseert het?

Nest Quest Go: Robins is een onderzoek van onder andere Becca Rodomsky-Bish. Zij is de archivaris van de historische nestbeschrijvingen en is verbonden aan het Cornell Lab of Ornithology van de Universiteit van Cornell in de Verenigde Staten. Ze studeerde antropologie en omgevingswetenschappen.