Onderzoek de groei van stadsbomen door op je weg naar huis, het werk of school bomen te meten.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in bij de community van CITREE. Er wordt een info-avond georganiseerd waar het doel van het project wordt uitgelegd en hierna worden de bomen geselecteerd en verdeeld onder de deelnemers op basis van waar je woont. Je hoeft trouwens niet met een lintmeter op pad. Iedere boom zal worden voorzien van een banddendrometer zodat je enkel de data hoeft af te lezen met je smartphone. De meting stuur je dan online door. In twee minuten heb je de klus geklaard. Aan de hand van de diameter van de boom en de soort wordt de groei onderzocht.

Waarom doe je mee?

Door mee te doen aan CITREE help je om het nut van bomen in de stad aan te tonen. Zo berekenen de onderzoekers op basis van jouw data hoeveel CO2 de bomen opnemen en zuiveren naar schone lucht en hoe efficiënt de bomen hun omgeving afkoelen wanneer het warm is. 

Wie kan meedoen?

Elke Gentenaar is welkom om mee te doen, maar ook wanneer je dagelijks naar Gent moet voor je werk, school of andere gelegenheden, kan je je inschrijven. Je hebt ook een smartphone nodig om de metingen af te lezen en door te sturen.

Wie organiseert het?

Professor Kathy Steppe is bio-ingenieur in de milieutechnologie. Ze leidt het laboratorium voor Plantecologie aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent.

Ik doe mee

Reacties

Ellen schoeter.
20 Sep, 2018. 06:20
Moet je tijdens de meting online zijn? Onze dochter heeft smartphone maar geen mobiele data, enkel wifi thuis en op school. Ze zou wel graag meedoen. Mvg, Ellen.schoeter