Je bestudeert beelden van het heelal en gaat op zoek naar muonen, elementaire deeltjes die in de vorm van ringen te zien zijn in de kosmische straling die op ons afkomt. 

Wat ga je doen?

Je gaat mee helpen om het computerprogramma van de wetenschappers aan te leren wat het verschil is tussen muonen en gammastraling. Op de plaatjes die je te zien krijgt, duidt je muon-ringen aan. Die zien eruit als kleurrijke pixels van groen, rood, geel of oranje. Meestal zien ze er niet exact als een ring uit maar eerder als een hoopje pixels in een hoek van het beeld. Zie je wel een echte ringvorm, dan moet je dat zeker melden. Dit is waar de wetenschappers hard naar opzoek zijn. Je moet ook de diameter van de muon-ring aanduiden en zeggen of hij helemaal in beeld ligt of slechts voor een deel. 

Waarom doe je mee?

Gammastraling is de meest energetische straling die we kennen in het universum. Gammastraling wordt uitgezonden door onder meer overblijfsels van supernova's en superzware zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels. In deze straling vinden uitzonderlijke fysische processen plaats die we op aarde nooit zullen kennen (gelukkig misschien). De VERITAS-telescoop - eigenlijk een samenwerking van verschillende telescopen - bestudeert deze energie. Wanneer gammastraling de atmosfeer van de aarde binnendringt, produceert ze een douche aan deeltjes die op hun beurt zogenoemde Tsjerenkovstraling uitzenden. Er bestaan ook deeltjesdouches van muonen, protonen en elektronen die geproduceerd worden door 'gewone' kosmische straling. Jammer genoeg zorgen deze 2 soorten van deeltjesdouches verwarring. Het is jouw taak om de computerprogramma's van de wetenschappers aan te leren om het onderscheid te maken tussen gamma-straling en kosmische straling, door muonen aan te duiden op de plaatjes. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Muon Hunter is een project van de VERITAS-collaboration, een groep van meer dan 100 astronomen uit de Verenigde Staten, Canada, Ierland en Duitsland die werken voor VERITAS (Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System), een gammastralings-observatorium in Arizona, de Verenigde Staten.