Analyseer historische kaarten en help het onderzoek naar vroegere landschappen. 

Wat ga je doen?

Je surft eerst naar de website van het project DigHiMapper. Je hoeft je niet aan te melden om mee te kunnen doen. Je kan kiezen tussen twee taken: georefereren en annoteren. Via 'georefereren' worden de kaarten zo goed mogelijk ten opzichte van het huidige landschap geplaatst door punten te zoeken die zowel op een historische kaart als in het huidige landschap terug te vinden zijn. Via het ‘annoteren’ worden plaatsnamen (toponiemen) die te zien zijn op historische kaarten omgezet tot tekst die door computers gelezen kan worden. In combinatie met de herpositionering van de kaart zelf krijgen deze toponiemen een plaats in de ruimte. Aangezien toponiemen vaak een schat aan informatie over vroegere landschappen bevatten, levert dit een onmisbare bron voor het bestuderen van landschapsevolutie op.

Waarom doe je mee?

Historische kaarten zijn dikwijls prachtig en de moeite waard om te verkennen. Meehelpen aan het project levert op verschillende vlakken een bijdrage. Zo help je het onderzoek naar landschapsgeschiedenis, je maakt het doorzoeken van kaarten eenvoudiger, je legt de basis voor toekomstige links met ander archiefmateriaal en je geeft de onderzoekers inzicht in hoe zij in een volgende fase van hun project het crowdsourcing platform verder kunnen verbeteren en uitbreiden. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een pc en internet kan deelnemen. 

DigHimapper is een samenwerking tussen het Rijksarchief, de Universiteit Antwerpen, Webmapper en Bert Spaan. Het project wordt gefinancierd door het Bijzonder Onderzoeksfonds van de Universiteit Antwerpen en Clariah-VL en wordt gesteund door de Arenbergstichting. De oorspronkelijke historische kaarten worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief. DigHimapper kadert binnen de FED-tWIN DigHimaps, een gezamenlijk onderzoeksprogramma van de Universiteit Antwerpen en het Rijksarchief, gefinancierd door BELSPO.

Wie organiseert het?

Iason Jongepier is geograaf, docent aan de Universiteit van Antwerpen en verbonden aan het Rijksarchief België.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties