Bekijk opnames van de onderwaterwereld en leer de dieren en planten van de diepe meren kennen.

Wat ga je doen?

Je bezoekt de website van Deep Lake Explorer, waar je meteen kan beginnen met classificeren. Je krijgt er video's te zien van de diepzee. Je bekijkt die het best meermaals in een schermgroot venster, zodat je zeker niets ontgaat. Eerst zoek je naar vissen. De onderzoekers vragen je vooral te focussen op zwartbekgrondels. Die zien er bruin uit en hebben een zwarte stip op hun dorsale vin. Hierna kijk je naar de onderwatervegetatie zoals algen en planten. Vervolgens ga je op zoek naar mossels. Daarna geef je aan welke types bodem je ziet. Dat kunnen zand- of steenbodems zijn, of bodems die op het beeld volledig met mossels zijn bedekt. Ten slotte geef je aan of je kunstmatige objecten ziet die er niet natuurlijk voorkomen. Je neemt het best de tutorial even door voor je met het classificeren begint.

Waarom doe je mee?

Op dit moment weten onderzoekekers nog maar weinig over hoe invasieve soorten meren beïnvloeden. Invasieve soorten zijn dieren of planten die oorspronkelijk niet voorkomen in de omgeving waar ze leven, maar daar per ongeluk zijn terechtgekomen, bijvoorbeeld door toedoen van de mens. De soorten hebben daar geen natuurlijke vijanden. Daardoor kunnen ze de omgeving overwoekeren of alle voedsel opeten. Op die manier kunnen ze de biodiversiteit die er wel oorspronkelijk voorkomt beschadigen. Het is belangrijk om invasieve soorten in de gaten te houden om de gezondheid van het ecosysteem te kunnen monitoren.

Wie kan meedoen?

Heb je een computer met internetverbinding? Dan kan je meedoen met Deep Lake Explorer. Je spreekt best een mondje Engels om het project te begrijpen.

Wie organiseert het?

Deep Lake Explorer is een onderzoek van het Environmental Protection Agency (EPA). Dit is het onafhankelijke federale agentschap van de Verenigde Staten dat de bescherming van de volksgezondheid en van het milieu moet organiseren en helpen.