Duik in de archieven van WOI
Digitaliseer de persoonlijke documenten van Nieuw-Zeelandse militairen die meevochten en hielpen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Wat ga je doen?
Je gaat naar de website van het project Measuring the ANZACs. Je krijgt de keuze tussen drie taken: je transcribeert History Sheets, Statements of Service of Medical Attestations. Kies je voor de History Sheets, dan krijg je documenten met de persoonlijke informatie van de militairen te zien. Zo zie je hun taak bij het leger, het adres van broer(s) of zus(sen), ziekten of verwondingen die ze hebben opgelopen, of de militairen vermist zijn geraakt, gevangen werden genomen of veilig terug op het thuisfront zijn geraakt. In de Statement of Services zie je de carrière van de militairen. Ten slotte zie je bij Medical Attestations een overzicht van hoe gezond de persoon was toen hij of zij zich aanmeldde. De scans van de documenten staan steeds links, terwijl de velden die je in kan vullen rechts staan. Je tikt de gevraagde informatie over uit de handgeschreven documenten.
Waarom doe je mee?
De Grote Oorlog trok allerlei mensen uit Nieuw-Zeeland aan. Een internationaal team van onderzoekers wil in samenwerking met het Oorlogsmuseum van Auckland de originele en persoonlijke documenten van de Nieuw-Zeelandse archieven digitaliseren. De data zullen gebruikt worden om een overzicht te geven van welke Nieuw-Zeelandse burgers er hebben meegevochten tijdens WOI, om na te gaan wat de algemene gezondheid was van Nieuw-Zeelanders en om een historisch en genealogisch platform te creëren dat gebruikt kan worden door historici van over de hele wereld.
Wie kan meedoen?
Iedereen die goed Engels begrijpt en een computer heeft die verbonden is met het internet kan meedoen met Measuring the ANZACs.
Wie organiseert het?
Measuring the ANZACs is een samenwerking tussen Archives New Zealand, het Auckland War Memorial Museum en het Minnesota Population Center. De hoofdonderzoeker is Evan Roberts, een historisch demograaf en socioloog die verbonden is aan de Universiteit van Minnesota. Hij groeide op in Nieuw-Zeeland en gaf gedurende vier jaar les aan de Universiteit van Victoria.