Help mee om de Surinaamse burgerlijke stand van 1828-1950 openbaar te maken. Zo kan iedereen op zoek naar zijn of haar voorouders in Suriname. 

Wat ga je doen?

Je schrijft je eerst in op de website van het project. Je kan hier ook meteen de handleiding downloaden en je krijgt informatie over hoe je een account aanmaakt. Ook zijn er geregeld online trainingbijeenkomsten. Je gaat, na aanmaak van een account, informatie invoeren uit scans van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand, zoals geboorte-, overlijdens- en huwelijksakten. Deze documenten bevatten allerlei informatie over Surinaamse personen, de plaatsen waar ze woonden en de beroepen die ze uitoefenden. Op het forum kan je terecht wanneer je vragen hebt. 

Waarom doe je mee?

Voor mensen met wortels in Suriname is het veel moeilijker om te achterhalen wat hun familiegeschiedenis is dan voor mensen wiens voorouders in Nederland leefden. Met dit project wordt het voor hen makkelijker. Bovendien maakt het historisch onderzoek mogelijk naar ons gedeeld koloniaal verleden. De data die in dit project worden verzameld, worden openbaar gepubliceerd op de website van het Nationaal Archief Suriname.

Wie kan meedoen?

Iedereen die een internetverbinding en een computer heeft, kan meedoen. Het invoeren is lastig op een smartphone, maar op een tablet is het ook mogelijk. Verder moet je natuurlijk Nederlands kunnen lezen. Het lezen van het handschrift van de ambtenaar heb je meestal na een paar keer onder de knie. 

Wie organiseert het?

Coen van Galen is docent Oude en Sociale geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en hoofd van het citizen science-project Slavenregisters.

Thunnis van Oort is historisch onderzoeker die zich inzet voor samenwerking tussen academische wetenschap en de burger.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties

 

Holly Cremin.
16 Apr, 2023. 23:22
Customer