Bestudeer de helderheid van sterren en help mee om de Melkweg in kaart te brengen.

Wat ga je doen?

Op de projectpagina krijg je grafieken te zien die de wisselende helderheid van bepaalde sterren weergeven. Sterren waarvan de helderheid varieert doorheen de tijd staan bekend als 'variabele sterren'. Jij moet het patroon van de grafieken vergelijken en aftoetsen tegen de categorieën die je op de pagina naast de grafiek vindt. Je kan je op de verdeling van de grafiek baseren, of op de periode (in dagen weergegeven boven de grafiek). Als je twijfelt, kan je de veldgids raadplegen.  

Waarom doe je mee?

De VVV-Survey zoekt naar sterren die zich in de centrale regio van de Melkweg bevinden. De telescoop brengt deze sterren in kaart via infraroodlicht en maakt een opname zodat de wetenschappers een film kunnen maken van de Melkweg. Tijdens dat onderzoek focust de VVV-Survey ook op variabele sterren, sterren waarvan de helderheid verandert doorheen de tijd. Veel van die sterren zetten uit en trekken weer samen, zoals de Cepheïden. Die bewegingen voltrekken zich op een specifiek tijdstip gedurende de evolutie van de ster. De sterren kunnen de astronomen meer vertellen over hoe onze Melkweg is ontstaan.

Wie kan meedoen?

Meedoen kan iedereen. Je hebt alleen een computer nodig die verbonden is met het internet. Ook spreek je het best een mondje Engels.

Wie organiseert het?

Variable Star Zoo is een project van onder meer Ivan Lacerna, een astrofysicus verbonden aan het Las Campanas Observatory in Chili. In zijn onderzoek focust hij voornamelijk op de vorming van sterrenstelsels en hun algemene eigenschappen.