Bestudeer gravitationele lenzen en help mee om artificiële intelligentie nog wat intelligenter te maken. 

Wat ga je doen?

Je krijgt fictieve afbeeldingen te zien die zo gemaakt zijn dat het lijkt alsof ze van de Euclid Telescope afkomstig zijn. Het is jouw taak om na te gaan of er op de beelden een object te zien is dat door een gravitationele lens is afgebogen. Een gravitationele lens in actie kun je herkennen als een volledige ring rond het object. De ring heeft een andere kleur. Er zijn ook gravitationele lenzen die een onvolledige ring of kleine boogjes vormen rond het object. Sommige gravitationele lenzen zie je amper en kun je enkel herkennen aan het kleurverschil. Check de tutorial even voor je begint, om er zeker van te zijn dat je alle gravitationele lenzen herkent. Gravitationele lenzen zijn erg zeldzaam, dus een beetje doorzetting is vereist voor je er eentje spot. 

Waarom doe je mee?

Gravitationele lenzen zijn erg belangrijk om het heelal te kunnen bestuderen. Ze maken berekeningen en formules makkelijker. De wiskunde die gebruikt wordt om de kosmos te bestuderen bestaat, net zoals bij veel natuurkundige fenomenen, uit enkele parameters. Gravitationele lenzen kunnen helpen om deze parameters te verbeteren en preciezer maken. In 2021 wordt de Euclid Telescope gelanceerd, die het universum zal bestuderen. Omdat er erg veel data van de telescoop verwacht wordt en computers het vandaag nog erg moeilijk hebben om gravitationele lenzen te herkennen, is jouw hulp nodig. Dit project wil voor de telescoop actief wordt, graag testen in hoeverre artificiële intelligentie beter is dan een stel menselijke ogen in het herkennen van gravitationele lenzen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen, al heb je best wat kennis van het Engels. Ook heb je een computer nodig die verbonden is met het internet. Het project is ook beschikbaar op de app van Zooniverse. Je kunt deze app downloaden op je smartphone via Google Play of de App Store

Wie organiseert het?

Dit project werd bedacht door onder meer Andrew Davies. Davies is promovendus aan de faculteit Wetenschappen, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde aan de Open Universiteit, een universiteit voor afstandsleren in het Verenigd Koninkrijk. Hij is voornamelijk gefocust op het inzetten van machine learning-technieken zoals neuronale netwerken, om beelden te analyseren die gravitationele lenzen bevatten.