Op zoek naar verre sterrenstelsels
Kom meer te weten over het piepjonge universum door te kijken naar sterrenstelsels die 11 miljard lichtjaren van ons verwijderd zijn. Zo werk je mee aan het onderzoek naar donkere energie.
Wat ga je doen?
Je surft naar de website van het project Dark Energy Explorers. Je kan meteen beginnen. Links in het scherm zie je de afbeeldingen van de verre sterrenstelsels en onderaan zie je de spectraallijnen. Die dienen om na te gaan of een ruimteobject echt is, of een foutje door de telescoop. Jij geeft aan of de blauwe lijn mooi overeenkomt met de zwarte lijn. De spectraallijnen zullen een verschuiving tonen wanneer er moleculen en atomen worden gevonden en geven in dit geval de afstand aan van het object tot de aarde. Zo is het mogelijk om een 3D-kaart te creëren van het universum. Aan de zijkant links zie je foto's die gemaakt zijn met de Hobby-Eberly telescoop in Texas. Elke donkere cluster van pixels geeft lichtdeeltjes weer die zo'n 11 miljard jaar door het universum hebben gereisd. Rechts zie je 'uitgezoomde' foto's die door de Subaru-telescoop gemaakt zijn in Hawaï. Een dicht sterrenstelsel zal groter zijn dan één van de gekleurde cirkels, terwijl een ver sterrenstelsel kleiner is. Dit geef je aan in de balk aan de rechterkant. Heb je nog vragen of hulp nodig? Dan kan je steeds terecht in de Field Guide.
Waarom doe je mee?
Donkere energie is de mysterieuze term die astronomen gebruiken om te verklaren waarom sterrenstelsels weg bewegen van elkaar en dit steeds sneller doen. Om op zoek te gaan naar donkere energie hebben de onderzoekers achter Dark Energy Explorers een kaart van het jonge heelal gecreëerd met allerlei sterrenstelsels die zich erg ver van de aarde bevinden. De sterrenstelsels liggen miljarden lichtjaren ver van ons af en de onderzoekers schatten dat we er miljoenen zullen ontdekken. Door zo'n gedetailleerde kaart te maken, is het mogelijk om te achterhalen hoe snel de expansie van het universum heeft plaatsgevonden op verschillende tijdstippen doorheen zijn bestaan. De verschillende theorieën rond donkere energie voorspellen verschillende expansie-snelheden, dus dankzij deze kaart zal het mogelijk zijn om alvast enkele theorieën te schrappen. Door mee te doen met dit project maak je het onderzoek naar donkere energie mogelijk.
Wie kan meedoen?
Heb je een pc die verbonden is met het internet en begrijp je een mondje Engels? Dan kan je deelnemen aan Dark Energy Explorers.
Wie organiseert het?
Karl Gebhardt is een van de onderzoekers achter Dark Energy Explorers. Hij is professor aan het departement Astronomie van de Universiteit van Texas. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over donkere energie, donkere materie, de vorming en evolutie van sterrenstelsels, de dynamiek van stellaire systemen en supermassieve zwarte gaten.