Burgerwetenschap is aan een opmars bezig. Ook in Vlaanderen en Nederland. Het eerste Nederlandstalige boek over het fenomeen ligt nu in de rekken.

Het boek Citizen Science - Hoe burgers de wetenschap uitdagen is geschreven door Liesbeth Gijsel, coördinator van het platform Iedereen Wetenschapper, bioloog Tine Huyse (Afrikamuseaum) en socioloog Ine Van Hoyweghen (KU Leuven). Ze schetsen het verleden, het heden en de toekomst van burgerwetenschap in Vlaanderen en Nederland. In acht verhalen is te lezen hoe gevarieerd burgerwetenschap kan zijn. Kinderen krijgen een nestkastje op school om de mezenpopulatie te volgen. ‘Biohackers’ maken veganistisch leer uit bacteriën en zoeken naar goedkope insuline. Bezorgde bewoners meten de luchtkwaliteit in hun straat om maatregelen af te dwingen. Liefhebbers van oude manuscripten transcriberen eeuwenoude trouwaktes.

Citizen science biedt wetenschappers de mogelijkheid om meer en ander onderzoek te doen. Tegelijk schieten steeds meer burgers in actie omdat ze nood hebben aan oplossingen die de wetenschap of politiek niet wil of kan bieden. De overheid ziet in de opmars van citizen science dan weer een kans om het vertrouwen van de burger in wetenschap te vergroten.

De auteurs stellen in hun boek ook kritische vragen. Hoe betrouwbaar en objectief is dat onderzoek door burgers? Is het inschakelen van vrijwilligers meer dan een besparingsoperatie? Kan citizen science de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten of is het alleen weggelegd voor de mondige, hoogopgeleide burger?

Wie zelf met burgerwetenschap aan de slag wil, vindt in dit boek ook een handige lijst met tips en tricks.

Het boek kun je bestellen in de webshop van Eos Wetenschap.