Heb je fluogele plastic voorwerpen gespot in de Schelde? Meld je waarnemingen en help mee plasticvervuiling tegen te gaan.

Wat ga je doen?

Meedoen is erg eenvoudig. Spot je een fluogeel plastic item dat wetenschappers in de Schelde hebben losgelaten, surf dan naar de website, waar je het plastic item kan registreren. Nadat je het item hebt aangegeven, leg je het terug op de oever of in het water, op de exacte plaats waar je het gevonden hebt. Zo kan het zijn reis verderzetten. Neem zeker een foto en controleer of de ingegeven gps-coördinaten correct zijn.

Vind je een oranje voorwerp? Ook deze zijn van de onderzoekers, maar je hoeft er zelf niets mee te doen. Deze voorwerpen zijn voorzien van een akoestische tag om de beweging van voorwerpen die verdwijnen onder het wateroppervlak, waar geen gps-ontvangst is, toch gedetailleerd in kaart te brengen. 

Waarom doe je mee?

De onderzoeksgroep Ecosysteembeheer (ECOBE) van de Universiteit Antwerpen onderzoekt plasticvervuiling in de Schelde. De groep wil met dit project in kaart brengen hoe plastic zich gedraagt in een rivier. De onderzoekers lieten een reeks fluo voorwerpen los op de Schelde, op drie locaties (Wintam, Dendermonde en Melle), zowel bij hoog- als laagwater. Ze willen nagaan hoe lang het duurt voor het plastic vanuit de Schelde de Noordzee bereikt. In 2019 werden al een eerste keer plastic voorwerpen losgelaten. Van deze voorwerpen werd ongeveer 10% één of meerdere keren teruggevonden, zowel op de oevers van de Zeeschelde in België als op de oevers van de Westerschelde in Nederland. Door mee te doen maak je kans op een leuke prijs. 

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen met dit project. Je hebt een smartphone nodig om een foto te maken van een fluogeel voorwerp en je hebt een met het internet verbonden computer nodig om je waarneming door te geven. 

Wie organiseert het?

Bert Teunkens is doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen. Hij onderzoekt plasticvervuiling in de Schelde.

Ik doe mee

Reacties