Zie jij ganzen, eenden of kraanvogels? Identificeer vogels op dronebeelden en help mee om de biodiversiteit te beschermen. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Je krijgt hier beelden te zien die gemaakt zijn met drones in twee natuurparken in New Mexico. Op de foto's zie je kraanvogels, eenden of ganzen. Het is aan jou om te bepalen welke vogelsoort je ziet. Je duidt de vogels aan met een kadertje en begint daarna met identificeren. Eenden zijn traanvormig en klein. De mannetjes zijn wit met een bruin-grijs hoofd, terwijl de vrouwtjes bruin zijn. Ganzen zijn eerder ovaalvormig en twee keer zo groot als eenden. De meeste ganzen die je in dit project zal tegenkomen zijn Grote Canadese ganzen (Branta canadensis), met een bruin lijfje, een witte buik en een zwart hoofd. Tenslotte zijn er dan nog de kraanvogels. Zij zijn de grootste. Deze vogels zijn erg slank en hebben lange poten en een lange nek. Heb je nog vragen of bijkomende informatie nodig? Dan kan je terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Deze trekvogels zijn belangrijk voor meerdere ecosystemen en geven een goed beeld van hoe het gesteld is met het klimaat in verschillende omgevingen. Normaal gesproken worden vogelpopulaties geteld in het veld of door laag overvliegende vliegtuigjes. Omdat dit niet erg praktisch is, werd er in dit project gebruik gemaakt van drones. Deze aanpak levert veel meer beelden op en omdat drones klein zijn en weinig lawaai maken, jagen ze de vogels zelden weg. Al deze beelden moeten echter nog verwerkt worden om conclusies te trekken en om computers te trainen om de beelden automatisch te interpreteren. Door de vogels op de dronebeelden te categoriseren, help je met deze immense taak.  

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen met Drones for Ducks. Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Drones for Ducks is een project van Rowan Converse. Zij is de projectmanager en lab manager van het Advancement of Spatial Informatics Research and Education (ASPIRE) instituut van de Universiteit van Mexico. In haar onderzoek focust ze op hoe drones en andere remote sensing technieken kunnen worden ingezet om het leven in de natuur te bestuderen.