Spot geringde vogels en voer je waarnemingen in op de officiële vogelringwebsite.

Wat ga je doen?

Zie je een vogel met een kleurring rond een van zijn pootjes of rond zijn nek, of een vogel met een vleugel- of snavelmerk? Dan ga je naar de website European colour-ring Birding om je waarneming te melden. De manier waarop de vogel gemerkt is, is het 'kleurring-type' of 'colour-ring type'. Om te weten met welke vogel je te doen hebt, kan je de kleur en de code van het kleurring-type opzoeken via de website. Heb je alle informatie ingevoerd, dan contacteer je de betrokken projectleider: iedere vogelsoort heeft een eigen projectleider die de vogels heeft geringd. Wil je graag zelf een projectleider worden, dan kan je een mail sturen naar de onderzoekers. 

Waarom doe je mee?

Vogelringen begon zo'n honderd jaar geleden. Ornithologen wilden meer te weten komen over de migratiepatronen van vogels. Een metalen ring met een unieke kleurcode rond de poot van de vogel laat onderzoekers toe om de identiteit te achterhalen en te ontdekken hoe lang en naar waar de vogel gemigreerd is. Buiten ringen rond de poot worden ook vleugel- en snavelmerkers gebruikt of nekbanden. Het ringen is belangrijk om na te gaan hoe het met onze vogels gesteld is om hen zo beter te kunnen beschermen.

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen, maar je moet wel herkennen over welke soort vogel het gaat. Ook spreek je best een mondje Engels, omdat de website in het Engels is. Verder heb je internetverbinding nodig om je waarnemingen in te kunnen voeren.

Wie organiseert het?

Dirk Raes is polder(bos)wachter in De IJzervallei en heeft 35 jaar ervaring met natuurlijk bosbeheer in het Zoniënwoud.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties