15 procent van de bevolking ziet of hoort wel eens dingen die er niet zijn. Jij ook? Doe de test en kom te weten of je een superwaarnemer bent. Tegelijk help je wetenschappers van UMC Utrecht bij hun onderzoek naar hallucinaties.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website en kan meteen starten. Je vult eerst een uitgebreide vragenlijst in over wie je bent, wat je slaapgewoontes zijn en of je soms het gevoel hebt dingen te zien, te horen, te voelen of te ruiken die er niet zijn. Vervolgens speel je een game waarbij je op een bepaalde toets moet drukken als je een specifiek kledingstuk ziet of een specifiek woord hoort in een filmpje. Ten slotte krijg je nog enkele vragen over middelengebruik (drugs en alcohol) en je sluit af met een gehoortest. Het geheel duurt zowat tien minuten. Onmiddellijk krijg je te zien wat voor waarnemer je bent. Zo kan je bijvoorbeeld een 'dokter' zijn die nauwkeurig waarneemt, en pas reageert als hij iets zeker weet.

Waarom doe je mee?

Vergissingen met waarnemen komen veel voor; je denkt iemand te zien langslopen, maar het blijkt een tak die in de wind waait. Of je meent dat er iemand je naam noemt, maar er is helemaal niemand in de buurt. Sommige mensen hebben dat vaak, anderen zelden. Mogelijk heeft de waarnemingssnelheid daar iets mee te maken, en dat hopen onderzoekers van het UMC Utrecht met dit onderzoek te weten te komen. Ook slaapgebrek, hoor- of gezichtsproblemen, eenzaamheid en zelfs gevoeligheid voor allergieën zouden een rol kunnen spelen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer gegevens de onderzoekers hebben om inzicht te verwerven en mensen te helpen die last hebben van hallucinaties.

Wie kan meedoen?

Iedereen vanaf 8 jaar uit Nederland of Vlaanderen (de test is in het Nederlands).

 

Wie organiseert het?

iris Sommer is professor aan het UMC Utrecht, waar ze de Voices Clinic opstartte. Ze onderzoekt hallucinaties en schizofrenie.

Ik doe mee

Reacties