Het aantal zeevogels is in vrije val door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. Help mee hun verspreiding in kaart te brengen en hun terugval te stoppen.

Wat ga je doen?

Je krijgt luchtfoto's van zeevogels te zien. Op de foto's staan niet enkel vogels uit de meeuwenfamilie, ook de bijzondere Guillemotten uit de Alkenfamilie en hun kuikentjes vind je terug. Het is jouw taak om de vogels die je herkent aan te duiden. Ook hun kuikentjes en andere dieren moet je taggen in verschillende kleuren. De Rissa (meeuwenfamilie) heeft een wit lichaam met grijze vleugels en een gele snavel. De Guillemot heeft een zwarte kop, bek en vleugels en een witte onderbuik. Natuurlijk kan je ook inzoomen op de afbeeldingen omdat de vogels niet altijd makkelijk te vinden zijn. Ook kan je de kleuren van de foto's omdraaien om je zoektocht makkelijker te maken.

Waarom doe je mee?

Zeevogels over de hele wereld zijn aan een terugval bezig. Dat komt door overbevissing, vervuiling en de klimaatverandering. Om in kaart te brengen hoe hard de vogels hieronder lijden, hebben wetenschappers massaal veel data nodig over hun verspreiding.

De vogels spenderen bijna hun hele leven dicht bij de zee en staan aan de top van de voedselketen, waardoor ze veranderingen in het ecosysteem en de gezondheid van de mariene omgeving weerspiegelen. Door verstoring door de mens gaat hun populatiegrootte sterk omlaag, waardoor ze de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld zijn. De onderzoekers willen met Seabirdwatch onder meer achterhalen hoe goed de kuikens overleven, wat de redenen van sterfte bij de kuikens zijn, welke soorten op broedplaatsen overwinteren en wat hun algemeen broedgedrag is. De cameravallen zijn geplaatst over verschillende Noord-Atlantische regio's. 

Wie kan meedoen?

Als je een met het internet verbonden computer hebt, kan je meedoen met Seabirdwatch. 

Wie organiseert het?

Tom Hart is hoofdonderzoeker bij het Pinguin Watchproject aan de Universiteit van Oxford. Hij onderzoekt wat zeevogels bedreigt en hoe we hen daarbij kunnen helpen. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in populatiegenetica om de populatiestructuur te bestuderen ten opzichte van de klimaatverandering en wil graag broedgedrag achterhalen met behulp van time lapse-camera's.