Tel hoeveel weddellzeehonden je ziet en kom meer te weten over deze bijzondere inwoners van de Rosszee in Antarctica. 

Wat ga je doen?

Op de projectwebsite krijg je afbeeldingen te zien van groepen weddellzeehonden bij elkaar. Een moederzeehond met pups duid je in het groen aan, pups die alleen zijn in het blauw en afzonderlijke volwassen zeehonden in het rood. Twijfel je of je een pup of een volwassen zeehond ziet, dan duid je het dier aan in het rood. Let op, niet alles wat je op de afbeeldingen ziet zijn zeehonden. Af en toe lopen er ook mensen rond, wanneer een kolonie bijvoorbeeld bezocht wordt door onderzoekers. Wil je meer informatie, dan kan je bij de Field Guide terecht, rechts aan de zijkant van het scherm.  

Waarom doe je mee?

De wetenschappers achter Weddell Seal Count willen weddellzeehonden tellen om na te gaan of ze negatief beïnvloed worden door de mens. Vermindert hun aantal bijvoorbeeld jaarlijks door smeltend ijs of overbevissing? Het is erg moeilijk om de dieren manueel te tellen, door het extreem koude weer en omdat ze zich vaak onder water bevinden. In de zomer komen ze boven op het ijs, omdat ze dan minder snel te vangen zijn door waterroofdieren. Door mee te tellen via dit project, kunnen onderzoekers een redelijke inschatting maken over hoe groot de populatie is in de Rosszee en of ze stabiel blijft. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen met Weddell Seal Count. Je hebt enkel een computer nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Weddell Seal Count wordt georganiseerd door onder meer Regina Eisert. Zij is een zoogdierfysioloog en leidt een onderzoeksprogramma over Antarctische toppredatoren zoals orka's en weddellzeehonden. Ze zet zich in voor het behoud van de regio van de Rosszee, een uniek marien ecosysteem dat deel uitmaakt van het World's Largest Marine Protected Area (MPA).