In onze darmen leven miljoenen bacteriën. Sommige houden ons gezond; andere maken ons ziek. Speel de game Colony B en je zorgt ervoor dat de wetenschap inzicht krijgt in hun werking.

Wat ga je doen?

Eerst download je de Colony B-applicatie op je smartphone via deze link. Daarna kan je meteen beginnen met spelen. Colony B is een zeer snel puzzelspel waarin je wetenschappers helpt met hun onderzoek naar onze darmflora. Dit doe je door de leiding te nemen over je eigen kolonie van bacteriën. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel, om te overleven. Jouw taak is om groepen van zich vermenigvuldigende bacteriën te identificeren. Hoe meer groepen bacteriën je vindt, hoe meer punten je verdient, en hoe groter je eigen kolonie wordt. Is je eigen kolonie groot genoeg, dan verdien je een badge en begin je aan een nieuwe kolonie. Elke badge bevat informatie over een bacteriesoort in de darmen.  

Waarom doe je mee?

De vele bacteriën in ons lichaam noemen we het microbioom. Dat microbioom verschilt van persoon tot persoon en speelt een grote rol in ons gezondheid. Zo zouden bacteriën bepalen of we risico lopen op obesitas, depressie en auto-immuunziektes. De wetenschap staat nog maar aan het begin van de zoektocht naar hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Door Colony B te spelen, help je hen om de mensheid op te delen in verschillende soorten microbiomen. Vervolgens kunnen ze nagaan of er een link is met bepaalde ziektes, en zo zien welke bacteriën hierin een rol kunnen spelen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een smartphone of tablet.

Wie organiseert het?

Colony B is een mobiele game, ontwikkeld aan de McGill Universiteit in de Verenigde Staten. Het project wordt geleid door Jérôme Waldispühl, hoogleraar computerwetenschappen en Rob Knight, professor in de pediatrie en computerwetenschappen. Het citizen science game is onderdeel van het American Gut Project, een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar onze darmbacteriën.