Wat is het effect van wolken op het klimaatsysteem van de aarde? Classificeer foto's van wolken en help de NASA.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Hier krijg je afbeeldingen te zien van allerlei wolken. Je geeft aan wat je ziet op de foto. Dat kan je doen door rechts op je scherm in het kader te kijken naar de suggesties en de best passende suggestie aan te duiden. Zo kan je kiezen tussen cumulus- of cirruswolken, maar ook stof, smog of rook en unieke weerfenomenen zoals bliksem. Je kan de foto's van de wolken steeds roteren of erop inzoomen. In de Field Guide kan je meer informatie vinden over hoe je het best te werk gaat.

Waarom doe je mee?

Ons klimaat is een erg complex systeem. Wetenschappers kunnen het klimaat bestuderen aan de hand van satellieten, al is satelliet-informatie niet altijd voldoende om alle vragen te beantwoorden. Zo kunnen satellieten bijvoorbeeld wolken bestuderen vanuit hun baan rond de aarde, maar daarmee weten we niets over de wolken vanuit aard-perspectief. Een paar mensenogen ziet bovendien vaak ook meer dan een satelliet. NASA wil daarom graag data van beide combineren om na te gaan wat de foutenmarge van de satellieten is. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een pc en internetverbinding is welkom om deel te nemen aan dit onderzoek. Het project is opgesteld in het Engels.

Wie organiseert het?

Het project Nasa Globe Cloud Gaze is een project van onder meer Marilé Colon Robles. Zij is de hoofdonderzoeker en is als projectwetenschapper verbonden aan NASA Globe clouds. Ze behaalde een Master in Atmosfeerwetenschappen en Meteorologie aan de Universiteit van Illinois, na een Bachelor in Chemie aan de Universiteit van Puerto Rico. Haar proefschrift, dat over atmosferische fysica en dynamica ging, behaalde ze eveneens aan de Universiteit van Illinois.