Heb je in jouw stad weleens te maken met wateroverlast? Onderzoek de bodem en help mee het waterbeheer te veranderen.

Wat ga je doen?

Met enkele experimenten onderzoek je hoe goed de bodem water afvoert.

Je schrijft je in via waterlab-sc@tudelft.nl. Je geeft je e-mailadres en je naam en voornaam door en geeft aan of je als groep of individu wil meedoen. Doe je als groep mee, dan geef je door wat voor groep (klas, scouts, ...). Ook vragen de onderzoekers je om de Facebookpagina  te liken. Hier kan je makkelijk vragen stellen aan de onderzoekers en andere deelnemers. Hierna kan je beginnen met je onderzoek. Je kiest zelf een locatie uit en voert eerst een meting van de 'standaardwaarden' uit: dat is een beschrijving van waar je locatie ligt en hoe je locatie eruit ziet. In het eerste experiment bepaal je de bodemsoort. Bij meting 2 test je de infiltratie of 'waterdoorlaatbaarheid' van de bodem. Bij het laatste experiment ga je na wat de verzadiging van de bodem is. Dat is de grens waarop de bodem zo vol zit met water dat er geen water meer kan worden opgenomen. De handleiding van de experimenten vind je hier. Alle materialen heb je normaal gezien in huis. 

Waarom doe je mee?

Door mee te doen kan je je eigen problemen met wateroverlast onderzoeken en aanpakken. Ook kom je meer te weten over hoe een bodem precies werkt. Alle metingen dragen bij tot een beter en preciezer waterbeheer. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen, van jong tot oud. Ook maakt het niet uit waar je woont. Je kunt de metingen doen waar je wilt, en je resultaten online doorgeven. Je kunt de metingen alleen doen, of met een hele groep. Voor groepen tot dertig deelnemers heeft Science Centre Delft speciale onderzoekskoffers samengesteld, die gratis kunnen worden geleend. Deze koffers kunnen opgehaald worden bij het science centre in Delft (Mijnbouwstraat 120), dus het is handig als je een auto hebt of in de buurt woont.

Wie organiseert het?

Check de Stadsvergroening is een project van het WaterLab van TU Delft. Zowel het Hoogheemraadschap Delfland en Science Centre zijn partners van het WaterLab, samen met andere organisaties. Beide willen de data gebruiken om problemen met wateroverlast aan te kaarten en op te lossen. Het WaterLab bestaat twee jaar en werkt samen met universiteiten en burgerwetenschappers rond het thema water. Zowel wateroverlast, regen, waterkwaliteit en andere watergerelateerde thema's passen in het onderzoek van WaterLab.