Vertel wat voor persoonlijkheid je hond heeft en ontdek welke evolutionaire geschiedenis er achter je huisdier schuilgaat.

Wat ga je doen?

Eerst maak je een account aan op de website van het project Darwin's Dogs. Darwin's Dogs volgt een open science model, wat wil zeggen dat je data nooit verkocht zal worden aan anderen. Heb je een account gemaakt, dan voeg je je hond(en) toe. Hierna kun je aan de vragenlijsten beginnen, die uitgebreid polsen naar het gedrag van je hond. Beantwoord deze vragen zo eerlijk en uitgebreid mogelijk. Heb je 10 of meer vragenlijsten ingevuld, dan kom je in aanmerking om een DNA-kit te krijgen, die de onderzoekers naar je opsturen. Hiermee neem je een speekselmonster van je hond, dat je weer opstuurt naar de onderzoekers. Je kunt ook DNA-kits bestellen die na ontvangst direct worden geanalyseerd, maar daar moet je voor betalen. Uit de resultaten kom je te weten welke rassen in het DNA van jouw hond zitten en welke evolutionaire geschiedenis er achter je hond schuilt. Heb je meer vragen over dit project? Dan kun je hier veel antwoorden vinden. Heb je geen honden en ben je eerder een katten- of konijnenliefhebber? Even geduld, want binnenkort kan je ook meedoen met je andere huisdieren.

Waarom doe je mee?

Darwin's Dogs kadert in het groter onderzoeksproject Darwin's Ark, dat de genetische invloeden wil begrijpen op het gedrag en het uiterlijk van honden (en binnenkort katten en andere huisdieren). De onderzoekers willen graag te weten komen welke genen instaan voor specifieke hondenkenmerken, van grootte over de kleur van de vacht tot hoe verlegen of extravert je hond is. Er is een immense dataset nodig voor dit onderzoek, waardoor de resultaten natuurlijk wat op zich zullen laten wachten. Maar de onderzoekers beloven alvast dat alle resultaten openlijk gedeeld worden met het publiek en met andere wetenschappers die ermee aan de slag willen gaan.

Wie kan meedoen?

Darwin's Dogs is een internationaal project voor hondenbaasjes. Het is belangrijk dat je je hond al voor minstens zes maanden hebt. Zowel gemengde rassen als pure rassen zijn welkom. Ook spreek je best goed Engels, want de vragenlijsten en het onderzoek zijn volledig in het Engels. 

Wie organiseert het?

Darwin's Dogs is een onderzoek van Elinor Karlsson. Ze is directeur van de Vertebrate Genomics Group van het Broad Institute van MIT en Harvard en assistent-professor bio-informatica en integratieve biologie aan de Universiteit van Massachusetts. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe we via onze evolutionaire geschiedenis kunnen begrijpen hoe het menselijke genoom werkt en hoe deze kennis gebruikt kan worden in de geneeskunde. Ook vindt ze ziekten die zowel mensen als honden kunnen krijgen erg boeiend. In Darwin's Dogs wil ze de genetische basis onderzoeken van het gedrag van honden en wil ze aandoeningen en ziekten zoals dwangstoornis en kanker beter begrijpen.