Hoe gezond zijn jouw pompoenen? Bestudeer hoe jouw pompoenen groeien doorheen de tijd en verzamel de diertjes die erop leven. 

Wat ga je doen?

Je schrijft je eerst in via iNaturalist. Hier ga je namelijk al je observaties en/of foto's doorgeven. Nadat je je hebt ingeschreven, begint het echte werk. Je observeert je pompoenen en noteert welke insectenbezoekers er langskomen. Als je nog geen pompoenen in de tuin hebt, kan je zaadjes planten. Een keer per week (maar het liefst vaker) schrijf je op hoe de pompoenen veranderen doorheen de tijd en welke dieren je in hun gezelschap ziet. Dit doe je via de data sheet die hiervoor ontworpen werd. De onderzoekers vragen ook om van zo veel mogelijk details foto's te maken: de bloemen, de insecten, de blaadjes. Als je kevers ziet op je pompoenen, vragen onderzoekers om de diertjes te bewaren en op te sturen. Het adres en bewaartips voor de insecten vind je hier. Op de website van iNaturalist kan je het werk van andere deelnemers zien. 

Waarom doe je mee?

Het merendeel van onze groeten en fruit komt van een familie van planten, de Cucurbitaceae. Deze planten zijn één van de meest gewaardeerde en economisch belangrijke gewassen van over de hele wereld. We weten echter nog maar weinig van de insecten en microben die op deze planten leven. Jij kan door mee te doen aan The Great Pumpkin Project de onderzoekers helpen om deze waardevolle gewassen te bestuderen. Je komt zo meer te weten over bestuiving, plant-insectinteracties en de natuur in het algemeen. Ook scholen kunnen overigens meedoen met dit project.

Wie kan meedoen?

Heb je een tuintje met pompoenen, of ken je iemand die pompoenen heeft? Dan kan je meedoen met The Great Pumpkin Project.

Wie organiseert het?

The Great Pumpkin Project wordt georganiseerd door onder meer Lori Shapiro. Zij is post-doctoraal onderzoekster aan het departement Toegepaste Ecologie van de NC State University, VS. Ze is vooral geboeid door hoe agriculturele systemen de selectiedruk op plant-insect- en plant-microbe-associaties beïnvloeden.