Welke bacteriën zitten er in jouw gootsteen?
Samen met het project POEMBAKterie bestudeer je het microbioom van jouw eigen keukengootsteen. Antwerpenaren kunnen zo helpen om de balans van goede en slechte bacteriën in de stedelijke context in kaart te brengen.
Wat ga je doen?
Je start door je in te schrijven op de website van het project. Daar geef je enkele gegevens door zoals je naam, e-mailadres, woonplaats en beschikbaarheid. Dat kan tot en met 19 oktober 2025.
Eind oktober 2025 hoor je of je geselecteerd bent als deelnemer, waarna je een eenmalige vragenlijst invult over de kenmerken van jouw keukengootsteen, je eet- en schoonmaakgewoontes, je algemene gezondheid en je demografische gegevens. Dat duurt ongeveer een half uur.
Nadien ontvang je een kit in je brievenbus met swabs. Dat zijn steriele wattenstaafjes die je over een oppervlak wrijft om te onderzoeken welke bacteriën daar aanwezig zijn. Je neemt eenmalig stalen af in je keukengootsteen, wat ongeveer 20 minuten in beslag neemt. Dat doe je wanneer je opstaat (voordat je de gootsteen gebruikt hebt). Met twee swabs wrijf je over het oppervlak van de gootsteen, met de twee andere wrijf je in het putje langs de bovenkant van de leiding. Je krijgt samen met de swabs instructies toegestuurd die je door dit proces loodsen.
Je bewaart de swabs vervolgens in de koelkast en brengt de stalen zo snel mogelijk naar één van de verzamelpunten aan de Universiteit Antwerpen (op Campus Drie Eiken, Campus Groenenborger of de Stadscampus). Dit alles doe je tussen 15 en 30 november 2025.
Waarom doe je mee?
We komen dagelijks in contact met heel wat bacteriën: op onze huid, op onze smartphone en zelfs in de keukengootsteen. Toch weten we weinig over welke bacteriën precies in een huishoudelijke keukengootsteen leven. Dit onderzoek wil dat in kaart brengen. De meeste bacteriën zijn namelijk onschuldig of zelfs nuttig. Toch kunnen ze ook ziekten veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Sommige bacteriën worden zelfs resistent tegen antibiotica. Die resistente bacteriën komen vooral voor in ziekenhuizen, wat logisch is gezien het hoge aantal infecties en intensieve gebruik van antibiotica daar. Thuis verwachten we dus veel minder ziekteverwekkende en resistente bacteriën, maar dat wil dit project nu ook wetenschappelijk onderzoeken. Door deel te nemen krijg je een persoonlijk resultaat over het microbioom van jouw keukengootsteen, inclusief een woordje uitleg over de verschillende bacteriesoorten. Je leert zo bij over bacteriën en over antibioticaresistentie, een belangrijke uitdaging voor onze gezondheidszorg.
Wie kan meedoen?
Alle inwoners van Stad Antwerpen en deelgemeenten die minstens 18 jaar oud zijn kunnen deelnemen.
Voor meer informatie kan je terecht op de website van het project.

Wie organiseert het?
Ik doe mee
Reacties