Wat is het favoriete maaltje van een mierenkolonie? Bereid enkele mierenmaaltijden en kom te weten wat de diertjes het liefst lusten.

Wat ga je doen?

Je gaat 6 mierenmaaltijden voorbereiden om te kijken wat mieren het lekkerst vinden: suiker, aminozuren (te koop als sportvoeding), koekjes, olie, zout en water. Je maakt eveneens gepaste kaartjes met labels per recept, zodat je je later niet vergist. De recepten voor de mierenmaaltijden vind je hier. De onderzoekers vragen je om niet af te wijken van de recepten, omdat dit het onderzoeksprotocol verandert en de gegevens dan niet meer geldig zijn. Heb je de receptjes klaargemaakt, dan dompel je een katoenen watje onder in je oplossingen en breng je deze met de gepaste labels naar buiten. Je schikt de kaartjes op de grond met een zekere afstand tussen iedere mierenmaaltijd en laat de mieren een uur 'picknicken'. Na een uur tel je de mieren per label en maak je een foto. Je gegevens vul je hier in wanneer je klaar bent.

Waarom doe je mee?

De voorkeuren van de mieren voor hun mierenmaaltijd vertellen wetenschappers meer over welk voedsel er voor hen beschikbaar is in de natuur. Wat de diertjes eten op verschillende tijdstippen doorheen het jaar en op verschillende locaties over de hele wereld toont aan welke voedselbronnen er te kort zijn in bepaalde habitats en hoe klimaatverandering bepaalde populaties van mieren kan beïnvloeden. 

Wie kan meedoen?

Dit project kan je individueel doen, maar ook met scholen, met je kinderen of met een groep vrienden. Je hebt enkele ingrediënten nodig voor de mierenmaaltijden. De lijst vind je hier terug. Ook heb je een computer met internetverbinding nodig om je gegevens door te sturen en een camera om een foto van je mierenmaaltijden te maken. 

Wie organiseert het?

Ant Picnic is een project van Magdalena Sorger. Magdalena Sorger is een post-doctoraal onderzoeker aan het North Carolina Museum of Natural Sciences. Ze is een evolutionair ecoloog en is voornamelijk geïnteresseerd in de diversiteit, de distributie en het gedrag van mieren en andere insecten.