Wat hebben kleuren en ouderdom met elkaar gemeen? In dit experiment raden de onderzoekers jouw echte leeftijd, gebaseerd op hoe goed jij kleuren van elkaar onderscheidt. 

Wat ga je doen?

Eerst moet je enkele vragen beantwoorden over de omgeving waarin je zit. Heb je bijvoorbeeld een natuurlijke of artificiële lichtinval? Staat de helderheid van je scherm op het hoogst en van welk merk is jouw laptop? Je krijgt daarna verschillende gekleurde afbeeldingen te zien met kleine vierkantjes, waarin een grote C staat in een andere kleur. Je moet aanduiden langs welke kant de opening van de C staat. Je krijgt 13 sets met verschillende kleuren. Het experiment duurt tussen de 5 en de 10 minuten.

Waarom doe je mee?

Na de test krijg je te zien hoe jouw scores zijn in vergelijking met die van de andere deelnemers. Je krijgt jouw ‘kleurleeftijd’. Hoe kleiner dit getal, hoe beter je kleuren van elkaar kan onderscheiden. Je kleurleeftijd neemt af naarmate je ouder wordt. Scoor je dus een getal dat lager is dan jouw echte leeftijd, dan heb je een beter kleurenzicht dan je leeftijdsgenoten. De uiteindelijke resultaten van dit onderzoek worden overigens gepost op de blog van de onderzoekers. Neem dus gerust een kijkje als je nieuwsgierig bent.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Dit experiment wordt georganiseerd door Katharina Reinecke, assistent-professor computer- en ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Washington.