De beren in het Noordpoolgebied hebben het moeilijk. Help mee om de impact van klimaatverandering op beren te bestuderen door berenfoto's te classificeren.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het Arctic Bears Project. Je ziet links op je scherm foto's die gemaakt zijn met cameravallen in Wapusk National Park in Canada. Aan de hand van de opties rechts op je scherm kan je kiezen en aanduiden welk dier je op de foto's ziet. Je kan steeds inzoomen op de foto's, wat handig is omdat de dieren vaak verstopt zitten achter een struik of boom. Ook 's nachts werden er foto's gemaakt. Om de dieren makkelijker te spotten, hebben de onderzoekers de functie 'invert' gecreëerd, waarmee je de kleuren van het beeld omdraait. Zie je een ijsbeer? Dan geef je ook aan wat zijn gewicht is via de 'Fatness Index'. Ook het geslacht duid je aan. Ben je niet zeker over het dier dat je ziet, de Fatness Index of hoe je het geslacht van een ijsbeer best kan bepalen? Consulteer dan zeker de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Klimaatverandering slaat overal wild om zich heen, maar vooral de Noordpool wordt hard getroffen. Zo stijgt de temperatuur twee tot drie keer sneller in het Noordpoolgebied ten opzichte van andere plaatsen op aarde. Dieren zijn genoodzaakt om zich aan te passen aan hun veranderende omgeving. Vooral ijsberen hebben het hier moeilijk mee. Zij hebben het zee-ijs nodig om te jagen, maar dit smelt in sneltempo, waardoor ze hun lichaamsgewicht maar moeilijk op peil kunnen houden. Door foto's te bestuderen van Wapusk National Park help je mee om na te gaan hoe het gaat met de ijsberen en andere dieren. Ook help je mee de interacties tussen verschillende diersoorten te belichten. Zo krijgen biologen hopelijk meer zicht op wat klimaatverandering met deze bijzondere biotoop doet. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan deelnemen aan het Arctic Bears Project. Het enige noodzakelijke is een pc met internet en een beknopte kennis van het Engels.

Wie organiseert het?

Het Arctic Bears Project wordt georganiseerd door onder meer Douglas Clark. Hij is verbonden aan het departement Environment and Sustainability van de Universiteit van Saskatchewan, Canada. Hij werkte de afgelopen 25 jaar in samenwerking met de noordelijk gelegen gemeenschappen in Canada, zowel als parkbeheerder als academisch onderzoeker. Hij wil biodiversiteit beschermen met behulp van lokale inwoners.