Maak foto's van tijgermuggen in België en bescherm de volksgezondheid. 

Wat ga je doen?

Denk je dat je een Aziatische tijgermug hebt gespot? Maak dan gauw een foto met je smartphone of camera en ga vervolgens naar de website voor meldingen. Hier zal je enkele identificatiestappen doorlopen om na te gaan of het werkelijk over een tijgermug zou kunnen gaan. Daarna upload je de foto van het insect. Wetenschappers zullen dan onderzoeken of het effectief een Aziatische tijgermug is. 

Waarom doe je mee?

Om de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug in België nauw op te volgen, lanceert overheidsinstituut Sciensano een website waarop burgers meldingen van de mug kunnen maken door een foto mee te sturen. Dat is belangrijk, want de mug kan ziektes overbrengen zoals dengue, chikungunya of zikakoorts. Aan de hand van online meldingen kan Sciensano de tijgermug zo snel mogelijk op het spoor komen zodat het dier zo lang mogelijk uit ons land geweerd kan worden. Wanneer besmette reizigers dan naar België zouden (terug)reizen, kan voorkomen worden dat de mug hen bijt en het virus overdraagt naar andere Belgen.

Wie kan meedoen?

Denk je dat je een mug hebt gespot in België en heb je er snel een foto van kunnen maken? Stuur de foto dan mee met je melding via de website. Inschrijven is niet nodig. Je hebt enkel een pc nodig met een stabiele internetverbinding. 

Wie organiseert het?

Dit is een project van onder meer Javiera Rebolledo. Zij is dierenarts van opleiding met een master in volksgezondheid (epidemiologie en biostatistiek), die ze behaalde aan de Vrije Universiteit Brussel. Na een stage bij de Europese Commissie werkte Javiera twee jaar als epidemioloog bij Sciensano, waar ze nu vast werkt bij het team zoönosen en door vectoren overgedragen ziekten. Ze focuste ook op COVID-19 tijdens de coronapandemie.