Welke dieren hebben baat bij de holen van de roodkopspecht? Bekijk filmpjes en help biologen. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Je ziet links in het scherm beelden van de holen van de roodkopspecht. Je drukt eenvoudigweg op play om het korte filmpje af te spelen. Zie je een dier dat zich in het hol verschuilt? Dan duid je dit aan. Er staan enkele suggesties van diersoorten rechts in het scherm. Weet je niet welk dier je hebt gespot? Dan kan je selecteren op pelskleur, patroon of staart. Heb je nog vragen over het project? Dan kan je steeds terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Roodkopspechten zijn vogels met een opvallend uiterlijk. Ze komen van nature voor in de Verenigde Staten. Vroeger waren ze veelvoorkomend, maar de laatste jaren is hun populatie sterk in aantal gedaald: sinds 1970 met maar liefst 67%. Dat komt waarschijnlijk omdat ze steeds minder plekken vinden om te broeden. De vogels broeden in holen die ze maken in bomen. Nadat het broeden is afgelopen, wordt de nestplaats ingenomen door een aantal andere dieren, zoals vleermuizen, boomkikkers, eekhoorns en andere vogelsoorten. De roodkopspecht houdt dus ook andere diersoorten in stand. Door beelden te bestuderen van de holen, help je mee te achterhalen hoe roodkoopspechten ook andere dieren helpen.  

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om mee te doen met Woodpecker Cavity Cam. Je hebt een pc nodig die verbonden is met het internet en, aangezien het project is opgesteld in het Engels, begrijp je best Engels. 

Wie organiseert het?

Woodpecker Cavity Cam is een project van onder meer Elena West. Zij is postdoctoraal onderzoeker aan de Minnesota Cooperative Fish and Wildlife Research-eenheid en het Departement Fisheries, Wildlife en Conservation Biology aan de Universiteit van Minnesota. Ze focust in haar onderzoek vooral op vogels in Noord-Amerika. Sinds 2017 leidt ze het project rond roodkopspechten.