Meer dan 170.000 vogels vliegen zich in België jaarlijks te pletter tegen hoogspanningsleidingen. En jij kan daar iets aan doen.

Wat ga je doen?

Zie je tijdens een wandeling of een autorit een gewonde of dode vogel liggen onder een hoogspanningsleiding, dan meld je die aan Natuurpunt. Dat doe je door te surfen naar de website waarnemingen.be. Je registreert jezelf als waarnemer en klikt op 'waarneming invoeren', waarbij je in het veld ‘gedrag’ kiest voor de optie ‘hoogspanningsleidingsslachtoffer’. 

Waarom doe je mee?

Dankzij de meldingen kan Natuurpunt het aantal slachtoffers in kaart brengen. Nu al is duidelijk dat het er veel zijn: tussen de 170.000 en 500.000 per jaar in België. Maar hoeveel het er precies zijn en waar het meeste slachtoffers vallen, kan helpen om er iets aan te doen. Natuurpunt kan met de grootste knelpunten naar de hoogspanningsnetbeheerder stappen en mogelijke oplossingen afdwingen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen woont of er geregeld komt. 

Wie organiseert het?

Gerald Driessens is vogelexpert bij Natuurpunt Studie. Ook is hij een van de administratoren van waarnemingen.be, een website waar vrijwilligers hun waarnemingen kunnen melden.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties