Help mee om historische wetenschappelijke collecties toegankelijk te maken voor onderzoek door handgeschreven teksten te digitaliseren.

Wat ga je doen?

Eerst klik je hier om naar de website van het project te gaan, waar je meteen kan starten. Links in het scherm krijg je scans te zien van de historische documenten. Je kijkt of je een stempel of een stukje gedrukte tekst (ook paginanummers!) kan vinden. Zo ja, dan duid je deze aan met de 'rectangle tool' en typ je de tekst over in het vakje. Hierna focus je op de handgeschreven tekst in de rest van het document. Je start met handgeschreven paginanummers en andere administratieve stukken tekst, waarna je de rest van de tekst op de pagina transcribeert. Het is belangrijk dat je geen spellingsfouten corrigeert, maar alles overtypt zoals je het ziet. De documenten en tekeningen in dit project zijn afkomstig van Andrew Garrett, een Amerikaanse naturalist en schelpenverzamelaar die leefde in de 19e eeuw. 

Waarom doe je mee?

Historische collecties zijn van groot belang voor de wetenschap, omdat ze een rijke verzameling data uit het verleden bevatten. Door de illustraties, teksten en schetsen te digitaliseren, wordt deze schat aan informatie toegankelijk voor het brede publiek en voor onderzoekers die ermee aan de slag willen gaan. 

Wie kan meedoen?

Om deel te nemen aan het project DUNA spreek je best bovengemiddeld goed Engels, omdat alle teksten in het Engels geschreven zijn. Verder heb je een pc nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

DUNA is een project van onder meer Andrea Hart. Zij is hoofd van de Bijzondere Collecties en Archieven en zorgt voor het onderhoud, de ontwikkeling, de veiligheid en de promotie van de bibliotheek. Die bevat niet enkel historische boeken, maar ook manuscripten, foto's en kunstwerken.