Bekijk satellietbeelden van Afrikaanse dorpen en duid huizen aan om de elektriciteitsvoorziening op afgelegen plaatsen te verbeteren.

Wat ga je doen?

Eerst ga ja naar de website van het project. Hier krijg je luchtfoto's van Afrikaanse dorpen te zien die gemaakt zijn met een satelliet. Van elk gebied zijn er meerdere foto's waar je doorheen kan navigeren door op de bolletjes onderaan te klikken. Zie je huizen? Dan klik je op 'ja'. Het is dan de bedoeling dat je de omlijning van alle huizen die je kan vinden aanduidt met een rood vierkant. Elke keer dat je een huis aanduidt, wordt gevraagd welke vorm en kleur het dak heeft. Voor de kleur kan je kiezen tussen 'wit/lichtgekleurd', 'bruin' of 'iets anders'. Voor de vorm kan je kiezen tussen 'vierkant of rechthoeking', 'cirkelvormig of rond' of 'iets anders'. Heb je nog bijkomende vragen? Dan kan je steeds in de Field Guide terecht. 

Waarom doe je mee?

Bijna 1 miljard mensen leven vandaag nog steeds zonder elektriciteit. De meerderheid van die mensen bevindt zich in Afrika of in Zuid-Azië. Dit project focust op Afrika. Vooral in afgelegen buurten is het vaak een uitdaging om voldoende elektriciteit te voorzien voor iedereen. Eenvoudigweg de nationale elektriciteitslijnen uitbreiden tot in deze dorpjes is te duur, zowel voor de gebruiker als de netbeheerder. Er is daarom een innovatieve manier nodig om de huizen toch van stroom te voorzien, zonder de kosten de hoogte in te jagen. De onderzoekers hebben gedetailleerde informatie nodig over de woningen in deze buurten, zodat ze een oplossing op maat kunnen ontwikkelen. 

Wie kan meedoen?

Heb je een computer die verbonden is met het internet? Dan kan je meewerken aan het project Power to the People. Het is handig als je een beetje Engels begrijpt. 

Wie organiseert het?

Power to the People is een project van onder meer Alycia Leonard. Zij is promovendus aan de Energy and Power Group aan de Universiteit van Oxford. Ze focust in haar onderzoek voornamelijk op het  design van elektrische systemen voor ontwikkelende gebieden. Je zal haar naam waarschijnlijk tegenkomen in de aankondigingen en Talk Boards van het project.