Vertel welke vissoorten jij ziet op eeuwenoude kunstwerken en help mee om te onderzoeken hoe het vissenbestand is veranderd. 

Wat ga je doen?

Klik hier om naar de website van het project te gaan. Je krijgt een selectie uit 2.300 kunstwerken te zien die gemaakt zijn tussen de 16de en 19de eeuw. Je bekijkt de afgebeelde vissen op het schilderij nauwkeurig. Let niet op eventuele namen die erboven staan geschreven, want die kloppen vaak niet. Aan de hand van een filter kun je erachter komen welke soorten er allemaal afgebeeld zouden kunnen zijn. De filter helpt je om de soort te determineren aan de hand van de eigenschappen die je goed kunt zien en kunt bepalen vanuit het schilderij. Hierna beantwoord je een vraag over het commercieel gebruik van deze vissoort. Je herhaalt deze stappen tot je alle vissen op het werk hebt geïdentificeerd. 

Waarom doe je mee?

Vissen zijn niet enkel belangrijk als voedselbron, maar ook voor de biodiversiteit. We kunnen meer leren over de biodiversiteit van vissen in het verleden door te kijken naar kunstwerken die de aanwezigheid van soorten suggereren. De waarnemingen van Europese kunstwerken, gemaakt tussen de 16de en 19de eeuw, worden gecombineerd met kennis uit boeken. Zowel kunst- als sociale wetenschappers werken samen met biologen en vissen-experts om de kennis uit het verleden te kaderen. 

Wie kan meedoen?

Het project is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Je kunt meedoen als je een computer hebt die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Anne Overduin is de coördinator van Fishing in the Past. Zij is een bioloog met een speciale interesse in biodiversiteit. Ze werkt momenteel aan een grote database die historische informatie over vissensoorten bevat.