Je bekijkt foto's van sneeuwlandschappen en geeft aan of er sneeuw op de takken van de bomen ligt. Zo krijgen onderzoekers een idee hoeveel water bossen vasthouden.

Wat ga je doen?

Je krijgt afbeeldingen van de bossen in het Olymic nationaal park te zien, een Amerikaans natuurgebied met stukken regenwoud. De takken van de bomen zijn soms wel en soms niet met sneeuw bedekt. Aan jou om dat te zien en aan te geven. Vervolgens klik je op een schaal van 3 ook aan hoeveel sneeuw er precies ligt (weinig, veel of middelmatig). De vaak prachtige foto's zijn gemaakt door time lapse camera's die het onderzoeksteam in het nationaal park hebben geplaatst. 

Waarom doe je mee?

Sneeuw is een natuurlijke opslagplaats van zoet water. Bossen kunnen tot 60 procent van de sneeuwval opvangen, waarvan 25 tot 40 procent uiteindelijk verdampt en in de atmosfeer terechtkomt. De onderzoekers van het project SnowSpotter willen met jouw hulp te weten komen hoe lang sneeuw op takken blijft liggen, om met die gegevens modellen te creëren. Zo krijgen ze inzicht in de zoetwatervoorraad in de bossen, die helpt om het droge seizoen te overbruggen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding die een woordje Engels spreekt.

Wie organiseert het?

Snow Spotter is een project van de Mountain Hydrology Group van de universiteit van Washington. Die onderzoekt sneeuwlandschappen, regen en temperatuur in bergachtig gebied. De onderzoeksroep werkte twee jaar samen met de  Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om, onder de noemer 'Olympex' te onderzoeken hoe goed satellieten sneeuw- en regenval registreren vanuit de ruimte.