Maak een foto van de slakken in je tuin en je helpt onderzoekers te achterhalen hoe deze dieren zich aanpassen aan de klimaatverandering.

Wat ga je doen?

Je downloadt de gratis app SnailSnap (enkel voor Android).  Kom je ergens in Nederland een tuinslak tegen, dan maak je een foto met je smartphone, die je vervolgens verstuurt. De locatie wordt automatisch meegestuurd. Let erop dat je gps op je telefoon aan staat.  Hoe je een gewone tuinslak herkent, lees je op de website. Let erop dat er maar één slak op de foto staat, en dat het slakkenhuisje van de zijkant te zien is.

Waarom doe je mee?

Het gaat ‘m om de kleur van de slakkenhuisjes. Daaraan kunnen de onderzoekers van het project SnailSnapp zien of en hoe slakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking. De kleur van het huisje bepaalt namelijk voor een stuk hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Hoe lichter de kleur, hoe minder last ze hebben van de hitte. Dankzij jouw hulp, en die van vele anderen, kunnen de onderzoekers veel meer gegevens verzamelen dan op hun eentje.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland woont of er geregeld komt. Wie geen Android-smartphone heeft, kan foto’s maken en achteraf uploaden via waarneming.nl. Als soortgroep kies je ‘weekdieren’ en als soort vul je ‘gewone tuinslak’ in.

Wie organiseert het?

Menno Schilthuizen is evolutiebioloog bij het Leidse Naturalis Biodiversity Center. Hij doet onder meer onderzoek naar snelle evolutionaire aanpassingen. Van 2000 tot 2006 werkte hij op Borneo (Maleisië), waar hij slakken bestudeerde.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties