Heb je een oud, metalen voorwerp gevonden, meld dit dan aan onderzoekers van de VU. Misschien is het wel een archeologisch waardevolle schat.

Wat ga je doen?

Schuim je graag akkers, bouwplaatsen en weiden af met een metaaldetector? Wil je daardoor iets betekenen in de archeologie, meld dan je interesse door een mailtje te sturen naar de onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna meld je je vondsten en maak je een afspraak om ze te laten inspecteren door een onderzoeker. Ook oudere vondsten die je thuis hebt liggen, kan je melden.

Waarom doe je mee?

Belangrijke metaalvondsten blijven vaak onbekend bij wetenschappers en erfgoedbeheerders. Dat is jammer, want geregeld zit er een object bij dat van betekenis is voor archeologen. Daar wil het PAN-project - wat staat voor Portable Antiquities of the Netherlands - iets aan doen. Dankzij jouw hulp blijven waardevolle vondsten niet in de kast te verstoffen, en kunnen onderzoekers sneller op interessante archeologische sites stoten. Het PAN-project wil een verbinding zijn tussen de metaaldetectorcommunity, de academische wereld en de erfgoedinstituten. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die geregeld in Nederland met een metaaldetector op pad gaat. Voor vondsten uit Vlaanderen is er trouwens ook een platform: Medea.

Wie organiseert het?

Nico Roymans is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, meer bepaald de afdeling Archeologie, Klassieke en Oude Studies.

Ik doe mee

Reacties